Proje Ekibimiz Bursa Tarım Fuarı’na Katıldı.
12 Ekim 2018
Pülverizatörlerin Temizliği (Tarım Gündem Dergisi)
1 Mart 2019

Tarım İlaçlarını Kullanırken Su Kaynaklarını Kirletmeyelim (Türk Tarım Orman Dergisi)

Su kaynaklarının sürdürülebilirliği su kaynaklarını kirletmemekten geçiyor. Su kaynakları kirliliğinin en önemli nedenlerinden biri de tarımsal üretim sürecinde kullanılan tarım ilaçları. Bu kapsamda tarım ilaçlarının su kaynaklarına verdiği zararlar ve bu ilaçların nasıl kullanılması gerektiği gibi konuları Tarım ve Orman Bakanlığı Uluslararası Tarımsal Eğitim Merkezinden Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Mesut Gölbaşı ile konuştuk.

Bitki koruma ürünlerinin su kaynaklarına bulaşması sorununun genel çerçevesini çizer misiniz?

Bitki koruma ürünleri(BKÜ) yani tarım ilaçlarının su kaynaklarına bulaşması tarım alanlarında önemli problemlerden biri. Ülkemizde bu bulaşıklar özellikle nehir, göl ve su havzalarında daha belirgin. Bulaşıkların bu hızla oluşmaya devam etmesi durumunda kirlilik 25-30 yıl içerisinde geri dönüşü olmayan bir noktaya ulaşabilir. Bu nedenle şimdiden gerekli önlemleri almak zorundayız.

Diğer taraftan şu iyi bilinmeli ki ülkemiz su zengini bir ülke değil. Var olan su kaynaklarımızı iyi korumak zorundayız. Tarımsal üretim sürecinde oluşan hastalık ve zararlı etmenlerini etkisiz hale getirmek amacıyla BKÜ sadece gerektiği kadar ve tekniğine uygun olarak kullanılmalı. BKÜ sadece doğal kaynaklar üzerinde ciddi bir tehdit oluşturmaz. Aynı zamanda halk sağlığını da etkiler.

Başka pek çok nedeni olmakla birlikte akarsu ve nehirlerde su kirliliğinin önemli bir kısmını(Yüzde 50’den fazlası) gübreler, organik atık ürünler ve özellikle pestisitler oluşturuyor.

Tarımsal alanlarda bitki koruma ürünleri su kaynaklarına hangi yollardan giriyor? Bunlar önlenebilir mi?

 Tarımsal alanlarda pestisitler suya ya noktasal kaynaklardan veya noktasal olmayan yayılı kaynaklardan girer. Bunlardan noktasal kaynak olarak isimlendirilenleri çok büyük ölçüde önlenebiliyor. Pestisitlerin tarım işletmelerinde su kaynaklarına noktasal yollardan oluşturduğu bulaşıklar; pestisitin depolama aşamasından başlayıp, uygulama yerine taşınma, püskürtülecek ilacın/BKÜ’nün makineye doldurulmak için hazırlanması, hedefe uygulanması, uygulama sonrası ilaç atıklarının ve ambalajlarının bertarafı, ilaç atımında kullanılan makinelerin temizliği, gibi durumlarda ortaya çıkıyor.
 
Bitki koruma ürünlerinin suya oluşturduğu yayılı kaynak bulaşıkları ise: yüzey akışı/toprak erozyonu, drenaj ve ilaç sürüklenmesi vb. ile oluşan bulaşıklardır.